Ideje za poklon za slavu: Ako niste sigurni šta odabrati

Krsna slava je jedan od najvažnijih dana u godini za većinu Srba. Slave predstavljaju porodičnu tradiciju koja traje generacijama i prenosi se sa kolena na koleno, sa dede na oca, pa sa oca na sina.

Advertisements

Svetac koji se proslavlja je čuvar, zaštitnik kojem se porodica okreće u teškim vremenima, očekujući neki odgovor ili pomoć.

Najčešće slave su Sveti Nikola, Đurđevdan, Aranđelovdan, Mitrovdan i Savindan. Svi oni imaju važnu ulogu u istoriji Srbije i njihova dobra i važna dela se proslavljaju u krugu šire porodice i prijatelja. P

ostoje i gradske i seoske slave, školske slave, i slave države koje imaju veći obim i veće slavlje.

Advertisements

Slava obično traje nekoliko dana i tada je kuća domaćina prepuna gostiju koji su došli da požele sve najleše, da se ispričaju sa domaćinom i drugim gostima i da se lepo najedu.

Gosti čine slavu još posebnijom zato što omogućavaju da se poštovanje prema svecu podeli sa svim prijateljima i poznanicima koji slave istu ili neku drugu slavu.

Kao i za druge praznike i slavlja, i pri dolasku na slavu je tradicija da se donesu pokloni domaćinu, da se ne ide u goste praznih ruku.

Advertisements

Neki se odlučuju za uobičajene poklone kao što su kafa, piće ili bombonjera. Drugi se odlučuju za tradicionalne poklone, a neki za luksuzne poklone.

Vino i kafa su veoma česti pokloni za slavu koji se poklanjaju i članovima porodice i prijateljima koji slave određenu slavu. U seoskim područjima se često pravi domaće vino, pa je to jedan poklon koji je vredan.

Ako nije u pitanju vino, kao poklon za slavu može da se daruje i domaća rakija. Domaćin se neće buniti oko toga koje mu alkoholno piće poklonite, sve dok dođete za slavu kako bi mogli da se ispričaju sa vama.

Kafa je čest poklon koji će se možda i odmah upotrebiti ako zamanjka kafe kada gosti dođu. Iako postoje različiti brendovi kafe, ne morate da pogodite koju vrstu domaćini piju da bi se oni obradovali.

Čokanj za rakiju je lep i tradicionalan poklon koji može da služi kao ukras i deo kolekcije, a može da se upotrebi za držanje rakije u njemu, kako bi gazda imao iz čega da gostima ponudi piće na dolasku, uz kafu ili uz ručak.

Advertisements

Postoji čokanj koji je staklen i providan, a postoje i oni koji na sebi imaju naslikane ukrase koji mogu da budu u obliku voća, cveća, ikona ili nekih drugih verskih simbola.

Kada se uzima čokanj kao poklon za slavu, on može da bude jedan a može da se nađe i u kompletima od nekoliko čokanja.

Ukrasne čaše su poklon koji se daruje domaćinima za slavu, a može da se daruje i za druge praznike i proslave. Čaše koje se poklanjaju obično dolaze u setovima od po dve, tri ili više čaša koje na sebi mogu da imaju određene simbole ali mogu i da budu jednostavne.

Možete se odlučiti za obične čaše koje se koriste za vodu i sokove, a možete se odlučiti i za specijalne čaše koje se koriste za određena pića kao što je vino.

Šolje za kafu mogu da se poklanjaju kao pojedinacni poklon ili u kompletu od više komada, i mogu da dolaze sa tanjirićima.

Advertisements

Slatkiši se obično donose na slavu kod porodice koja ima decu, ali slatkišima će se i odrasli oduševiti. Tradicionalan poklon što se tiče slatkog su kocke šećera i ratluk, ali se danas kupuju i keks, čokolada i drugi slatkiši.

Na koji god slatkiš da se odlučite nećete pogrešiti, samo obratite pažnju na to da li i koliko dece domaćin ima, kako bi mogao ravnopravno da podeli slatkiše bez da nastanu svađe među decom.

Osim dece, kada poklanjate slatkiše možete da računate i odrasle članove porodice koji vole slatko.

Cveće je lep poklon koji se daruje ženskom delu domaćinske porodice, a to mogu biti domaćica, njena deca ili unučići koji se nalaze u domaćinstvu.

Što se tiče samog odabira cveća, bolje je da se odlučite za pravo cveće iako će ono trajati kraće od veštačkog cveća, više se ceni i poštuje.

Advertisements

Na vama je da odlučite koju vrstu cveća želite da poklonite, a to ne mora biti ekstravagantan buket koji košta mnogo, već to može biti buket od ruža ili nekog drugog cveća.

Ako u svojoj blizini imate prirodnu površinu na kojoj se nalazi cveće, možete napraviti i buket od poljskog cveća.

Ikona sveca  koji se slavi u domaćinskoj kući je divan poklon koji će usrećiti svakoga kome ju poklonite. Iako u svojoj kući već imaju određen broj ikona, domaćini se sigurno neće buniti da od svojih gostiju dobiju još koju.

Ikona koju poklanjate može biti različitih veličina ali verovatno neće biti bitno na koju se veličinu odlučite. Ikona može da bude jednostavna a može da se pokloni i u ukrasnom ramu koji će naglašavati ikonu koja se nalazi u njemu.

Knjiga koju ćete da poklonite domaćinu ili domaćici može da ima različite teme, ali za slavu je najčešće da se poklanjaju knjige koje u sebi sadrže religijske teme.

Advertisements

U knjizi može da se spominje slava i svetac kog slavi porodica kojoj ste došli u goste, ali mogu da se nađu i druge teme koje se bave religijom, pričama vezanim za religiju i određenim predanjima.

U nekim slučajevima možete domaćinu da poklonite i Bibliju, ali ako oni nju već imaju, onda se odlučite za neku drugu knjigu koja će zainteresovati domaćina i domaćicu.

Kandilo je posuda za sagorevanje u koju se sipa ulje i stavlja žižak koji pluta u ulju i koji se pali. Obično se pali pred molitvu. Ono može biti stono ili viseće i može da stoji kod ikone ili na nekom drugom mestu u kući.

Ko god da slavi slavu već ima kandilo kod kuće, ali ako se odlučite da im baš ovo poklonite, verovatno će im se svideti i staviće ga na neko mesto na kojem nemaju kandilo a gde smatraju da može i treba da stoji, a možda je njihovo kandilo staro i istrošeno, pa im zatreba novo kako bi mogli da ono zamene.

Svećnjak može da bude različitih oblika i veličina i u njega se može stavljati jedna sveća ili više njih.

Advertisements

Sveće se za vreme slave mogu pronaći na različitim mestima u kući, na stolu, kod ikone, na policama i slično, pa će domaćin možda odmah da isproba novi svećnjak koji je dobio od gostiju.

Svećnjak može da bude metalni ili srebrni i da ima različite ukrase koji mogu biti verskog karaktera kao što su krst, ikona sveca koji se slavi i slično.

Za kraj…

Slava ne služi samo da bi domaćin dobijao poklone od svojih gostiju, već da oni zajedno proslave sveca koji predstavlja zaštitnika te porodice.

Slava traje satima a ponekad i danima, i karakteriše se izobiljem hrane, pića i razgovorima koji traju kasno u noć.

Advertisements

Ipak, darivanje može biti važno vama kako biste učinili domaćina srećnim kada vidi koji poklon za slavu koji ste mu pripremili, pa je zato važno da pažljivo izaberete poklon kojim ćete biti ponosni.

Advertisements
Advertisements
Advertisements
Back to top