Poklon za babine: Odlične i kreativne ideje

Babine predstavljaju prvi poklon koji se daruje novorođenčetu. U ovome učestvuju mnogi ljudi, od baka i deka, tetki, strini i ujni, kumova, prijatelja, komšija i poznanika.

Advertisements

Svi žele da požele malom deteru dobrodošlicu na ovaj svet i požele njemu ili njoj sve najlepše u životu, a pri tom da pomognu i podrže majku koja je pretrpila porođaj i možda se oseća nesigurno i uplašeno.

Babine su tradicija koja je stara vekovima i dete je uvek dobijalo poklone u vidu odeće, raznih predmeta pa čak i amajlija koje su donosile sreću.

Babine traju prvih četedeset dana bebinog života, a taj period se naziva i period prilagođavanja, a može da se osnosi na dete koje se peilagođavava životu, ali i majka koja se prilagođava na dvadesetčetvoročasovnu negu i brigu o svom detetu.

Advertisements

U prvih četrdeset dana obično u posetu dolaze najbliži članovi porodice, ali ponekad su to i prijatelji. Ipak, treba porazgovarati sa majkom deteta šta njoj odgovara i šta bi ona želela, zato što svako ima nešto što mu odgovara.

Pitajte majku da li je raspoložena za goste ili bi više volela da bude sama kako bi mogla da se privikne, zato što je to veoma važno za njeno fizičko i psihičko zdravlje, a isto tako i bebino.

Kako ne bi dolazilo do nepotrebne napetosti i problema u porodici sa novom bebom, budite obazrivi na njihove potrebe.

Advertisements

Gosti koji se zadržavaju više sati u gostima na babinama mogu da budu nepoželjni u budućnosti i da stvore stres za majku i dete.

Ako gosti žele da drže dete, treba da pitaju majku i da obrate pažnju kako drže bebu i koliko dugo, ipak je ona ili on osetljiv na spoljašnju sredinu.

Postoje različite tradicije i običaji koji se poštuju generacijama kada se dolazi na babine. Na primer, žene su donosile mleko kao simbol i želju majki da ima dovoljno mleka za dojenje, pitu sa sirom kako bi dete bilo popularno među članovima suprotnog pola i slično.

Danas se tih tradicija najčešće pridržavaju stariji kao što su bake i deke, ali postoje i mladi koji žele da očuvaju tradiciju.

Na babine se mogu doneti pokloni za dete, a darovana može biti i majka, a ponekad ostala deca i drugi članovi porodice, ali ređe. Gleda se da se daruju pokloni koji će moći da budu korisni u narednom periodu, a mogu biti i simbolični.

Advertisements

Što se tiče poklona za dete, postoji izobilje poklona između kojih možete da birate jedan koji ćete odneti novorođenčetu na babine. Naravno, i to obično zavisi od toga u kakvim ste odnosima sa majkom.

Bake i deke obično vole da kupuju velike i skupocene poklone za svoju unučad, bez obzira na to šta im mama kaže da bi trebalo ili da mogu da uzmu.

Tetke i strine vole da kupuju mnoge stvari svojim sestrićima bez obzira da li su babine ili ne, tako da njima neće biti problem da peonađu poklon.

Naravno, ako ne znate ili niste sigurni šta da kuoite bebi, možete pitati majku za neki savet.

To je takođe korisno ako želite da kupite neki skuplji poklon ili ako idete u prvu posetu bebi kasnije, pa ne želite da kupite nešto što se neće upotrebljivati ili što već imaju.

Advertisements

Evo nekih primera šta može da se kupi novorođenčetu.

Bambo Nature Baby shower box

Bambo Nature Baby shower box, jedan je od veoma praktičnih ali i originalnih poklona za babine sa kojim ne možete da pogrešite. U njemu se nalaze sve one fine i nežne sitnice koje su potrebne svakoj bebi.

Eco-friendly pelene, tetra pelena i prirodna kozmetika organskog porekla spakovana u preslatko dizajniranu kutiju zaista je odličan poklon koji će obradovati baš svaku mamu, a bebi obezbediti čistu nežnost.

Advertisements

Bambo Nature, kojem je nežnost uvek u fokusu, imao je ideju da napravi idealan poklon za babine i zaista je uspeo u tome.

Bodi za novorođenčad je deo odeće koji predstavlja osnovu za odevanje svakog deteta, tako da to nije poklon koji se neće svideti majki novorođenčeta.

Najbolje je da birate pamučne bodije umesto onih od veštačkih materijala koji koji mogu da iritiraju osetljivu kožu novorođenčeta, a treba da pazite na odgovarajuću veličinu koja će odgovarati detetu.

Bodiji se mogu pronaći na različitim mestima za različite cene, a na vama je da pronađete koji motiv želite da odaberete.

Postoje bodiji različitih boja, od jednobojnih svetlijih i tamnijih, do šarenih i onih koji na sebi imaju određene fotografije i likove iz crtanih filmova.

Advertisements

Rukavice za novorođenčad su korisne zato što se one koriste za novorođenčad bez obzira na godišnje doba, zbog toga što lako gube toplotu svog tela. Takođe, rukavice se moraju često menjati, čak i nekoliko puta dnevno po potrebi, iz razloga što ruke često stavljaju u usta.

Kape se takođe koriste za svu novorođenčad kako bi održali toplotu i kako bi zaštitili osetljive uši. Obično se koriste tanje kape koje se upotrebljavaju i u kući i napolju, a ako je zimsko vreme onda se koriste deblje kape od vune.

Kako bi bilo zanimljivije, možete probaći kape sa ušima, šapama ili očima životinja, a mogu imati i drugačije šare. Takođe možete i da pronađete komplet kape, rukavice i još nekih delova koji služe kao jedan poklon.

Ćebe za bebe je odličan poklon za babine koji će dete moći da koristi duže vreme, ako ne i kroz celo detinjstvo. Možete da izaberete ćebad različitih materijala, od frotira, vune ili nekog materijala koji će odgovarati novorođenčetu i biće toplo.

U određenim prodavnicama možete pronaći ili naručiti ćebe sa ugraviranim imenom ili natpisom koji želite da posvetite detetu. Ćebe može biti predmet za koji će se dete vezati i koristiti ga u roku svog detinjstva kada njemu ili njoj bude trebala uteha.

Advertisements

Vreća za spavanje takođe može da bude odličan poklon za bebe pogotovo zato što one mogu da se otkrivaju u toku noći, pa ako roditelji misle sa će novorođenčetu ili starijoj bebi biti hladno, mogu da ju stave u vreću ili džak za spavanje.

Džakovi mogu da se pronađu sa različitim dizajnima i u različitim bojama. Talođe, neretko se na džakovima mogu pronaći motivi i likovi iz crtanih filmova kao što su dizni princeze, Pepa Prase ili neki drugi likovi iz crtanih filmova.

Posteljina za bebe je takođe veoma korisna i obično u kompletu dolaze jastučnica, čaršav i navlaka za jorgan. Bez obzira na to što roditelji verovatno već imaju nekoliko kompleta posteljine, sigurno neće odbiti još jedan.

Posteljina se kod novoeođenčadi i odojčadi verovatno menja češće nego kod odraslih, kako izbog čistoće tako i zbog mogućih nezgoda koje dete može da ima u toku odrastanja.

Posteljina može da bude različitih boja i od različitih materijala, pa je nq vama da odlučite šta mislite da bi se najviše svidelo bebi i njenim ili njegovim roditeljima.

Advertisements

Pelene za bebe su nezamenjiv poklon kojem će se osuševiti svaka majka. Pottebno je samo odabrati odgovarajuću veličinu koja će osgovarati detetu.

U prodavnicama se mogu kupiti pelene za jednokratnu upotrebu različitih marki, pa bi bilo dobro da se posavetujete sa roditeljima o vrsti pelena koju koriste za svoje dete, kako biste odavbrali odgovarajuće.

Možete se odlučuti i za platnene pelene koje mogu da se koriste duže vremena tako što se nakon upotrebe iskuvavaju i peglaju.

Šampon i kupka za kupanje su pokloni kojih nikada nije na pretek. Možete pitati roditelje koju marku šampona koriste za svoje sete, a možete ih kupiti i na svoju ruku.

Svako dete je drugačije pa mu možda neće odgovarati svaka matka šampona ili kupke, pa pažljivo bitajte šta kupujete.

Advertisements

Ponekad najpoznatije marke ne odgovataju detetu, pa cena i marka proizvoda ne moraju da igraju preterano veliku ulogu u odabiru.

Igračke za kupanje možda neće koristiti dete čim mu ih donesete na babine, ali će ih sigurno koristiti za nekoliko meseci kada doraste do toga.

Igračke za kupanje su obično napravljene od gume ili od plastike kako bi mogle da se pokvase, i mogu da se kupuju pojedinačno ili u kompletima od nekoliko.

Takođe mogu da se pronađu i kompleksnije igračke sa mehanizmima pomoću kojih one izbacuju vodu u mlazu i slično.

Zvečke su često prve igračke kojima se deca zabavljaju zato što prave različite zvukove kojima privlače pažnju deci a za razliku od plišanih igračaka koje mogu da budu opasne za novorođenčad, zvečke su plastične ili gumene pa su bezbedne.

Advertisements

Deca uz zvečke uče kako da hvataju predmete rukama i kako da ih pomeraju da bi se napravio određen zvuk.

Glodalice su gumene ili silikonske igračke koje služe deci uzrasta od pet-šest neseci pa nadalje da ublaže bol i nelagodnost koji nastaju pri rastu prvih mlečnih zuba.

Glodalice mogu sa se pronađu u različitim oblicima i veličinama, a obično su neke voćke, ključevi ili neki drugi predmeti. Čak i ako roditelji već imaju glodalicu, još jedna neće biti na odmet pošto se one iz higijenskih razloga često menjaju.

Cucle su zamenljiv predmet koji se često nalazi u ustima deteta i zbog toga mora često da se menja. Roditelji koji koriste cucle za svoju decu koriste ih od veoma ranog uzrasta, tako da će u toku prvih nekoliko godina deteta verovatno zameniti veći broj cucli.

Kada detetu želite da kupite cuclu, prvo se raspitajte kod roditelja da li ih oni koriste za dete i koju vrstu koriste, zato što postoje susle sa okruglim delom i sa ravnim delom, pa ne želi svako dete da prihvati svaku od njih.

Advertisements

Takođe obratite pažnju na veličinu cucle koju kupujete, zato što postoje cucle različitih veličina za novorođenčad i decu u prvih šest meseci, a posebne za decu do godinu dana ili za decu stariju od godinu dana.

Muzička vrteška je odličan poklon za babine koji se često koristi za uspavljivanje i smirivanje deteta od rođenja i ponekad čak do napunjenih nekoliko godina. Muzička vrteška se najčešće postavlja nad krevetac.

Muzika je obično instrumentalna, blaga i umirujuća, pa može da smiri i uspava dete. One obično imaju figurice koje se nalaze na kanapu i u obliku su životinja, oblačića ili cvetića.

Ovo je poklon koji se obično ne menja često, pa bi bilo dobro da se informišete sa mamom da li već ima jednu muzičku vetešku i da li joj bi bilo korisno kupiti jednu za dete.

Radosnica je knjiga u koju roditelji mogu da zapišu sva zapažanja koja uoče u toku detetovog rasta, od rođenja pa do određenog uzrasta.

Advertisements

U nju mogu da se zapisuju visina i težina deteta, prvo sedenje, puzanje, hodanje i slično, a mogu da se stave i fotografije deteta uslikane u različitim vremenskim periodima.

Ovo je knjiga koje će se roditelji prisećati celog svog života , a jednog dana radosnicu mogu da pokažu svom detetu kčiji je život praćen unutar nje.

Torba za pelene je veoma koristan predmet koji će mami koristiti ne samo za pelene, već za nošenje svega što je neophodno za bebu u toku putovanja ili bilo kojeg odlaska od kuće.

Ove torbe su relativno velike i imaju mnogo džepova u koje mogu da se stave pelene, odeća, maramice, kreme i sve ostalo što bi moglo da zatreba bebi u toku dana.

One mogu da budu različitih oblika i boja, pa je na vama da odlučite šta mislite da bi se najviše svidelo mami i njenoj bebi.

Advertisements

Dodatne ideje za poklon za babine

Postoje još mnogi pokloni za bebu koji mogu da dođu u obzir na darivanje za babine.

Neki od njih su kolica, pjuljaške, nosiljke i sedišta za bebe, ali ovi pokloni su skuplji i morate dobro da obratite pažnju na to da li je majka već kupila te stvari, zato što se one ne menjaju tako često, pa da ne biste “bacili” pare na nešto što se neće upotrebiti.

Naravno, i ovi pokloni su dobri samo treba pre njihove kupovine da porazgovarate sa roditeljima bebe. Iako je beba glavni deo babina, ipak i majka zaslužuje poneki poklon zbog svog napora kroz koji prolazi. Evo nekih primera za poklone za majku.

Hrana je tradicionalan poklon koji se daruje novim majkama generacijama u nazad, a nikada nine na odmet. Hrana je dobar poklon za babine pogotovo u slučaju da majka ima teži oporavak od porođaja, pri čemu naravno nema snage ili želje da svakodnevno priprema hranu.

Postoje određene vrste hrane koje imaju tradicionalnu vrednost kao što je donošenje pileta i jaja. Naravno, treba obratiti pažnju na vrstu hrane koju majka konzumira i kakve ima običaje vezane za ishranu, da li voli određenu voćku, da li je vegetarijanac i slično.

Advertisements

Takođe, neke vrste hrane majka će izbegavati zbog dojenja svog deteta, pa bi trebalo obratiti pažnju na to, kao bi se poklon iskoristio a ne bacio u smeće. Hrana koju dojilje ne bi trebale da jedu su citrusi kao što su pomoradže, grejpfruti i limun, kikiriki, ljuta hrana itd.

Izvedite majku na večeru ako ona želi. To je poklon koji će nova majka prihvatiti u većini slučajeva, osim ako joj to ne ponudite u prvih nekoliko dana nakon porođaja.

Zbog toga, za ovaj poklon sačekajte barem nekoliko nedelja od porođaja. Dogovorite se s njom unapred kako bi se ona mogla pripremiti i ostaviti svoje dete mužu ili nekom drugom na tih sat ili dva vremena.

Ako ju dobro poznajete možete samostalno odabrati restoran sa hranom za koju znate da ona neće odbiti, a možete i razgovarati s njom o određenim željama koje možda ima oko toga gde i šta želi da jede.

Karta za pozorište obradovati novu majku zato što će joj to omogućiti da na nekoliko sati odmori i uživa u određenoj predstavi ili baletu, a pomoći će joj i da razbistri glavu i da nastavi sa brigom o sebi i o svom detetu.

Advertisements

Šminka deluje kao da nije bitna u periodu posle porođaja i da to nije osgovarajući poklon za majku, ali možda ona to voli i to ju čini srećnom, pa će joj podići samopouzdanje i učiniti ju srećnom.

Bon za manikir/pedikir je način da nova majka potroši malo vremena na sebe i scoje potrebe kone često zanemare zbog potreba svoje dece, zato što su deca uvek na prvom mestu. To ipak ne znači da njoj ne treba omogućiti malo vremena za sebe, gde će moći da uživa i ‘napuni svoje baterije’.

Udobna kućna haljina je odličan poklon za novu majku koja će moći da ju obuče i uživa u miru svog doma, bez stresa posla i drugih obaveza. Briga o detetu je važna i naporna, ali će zasigurno biti lakša u udobnoj odeći koja ne stvara dodatni pritisak.

Vaše vreme je jedan od najvrednijih poklona koje možete darivati novoj majki. Koliko god da se ona dobro snalazi sa scojim detetom i bez obzira na to što ima svog muža koji joj pruža pomoć, ljubav i utehu, razgovor sa prijateljicom je zasigurno zlata vredan i neće ga odbiti.

Naravno, obratite pažnju na to kada njoj odgovara da vreme provedete sa njom zbog rasporeda hranjenja, spavanja i kupanja. Možete joj i pomoći i oko nekih obaveza oko bebe, ako želite da promenite pelenu, uspavate ili ljuljuškate dete, i šta god da uradite, biće vam zahvalna.

Advertisements

Zaključak

Babine su važan period kako za mamu, tako i za novorođenče, i potrebna im je sva pažnja i briga koju možete da im pružite. Šta god da se odlučite da kupite kao poklon za babine, sigurno će se oduševiti i pronaći kako da iskoriste to što su dobili.

Ali ipak je važno da zapamtite da su babine jedan osetljiv period privikavanja na novi život, tako da je dobro da budete obazrivi kada dolazite u posetu novoj majci.

Koliko god da joj verovatno prija da ima društvo, da ima nekoga kome će ispričati šta joj se desilo tog dana ili te nedelje, ipak treba imati granicu i ne preterivati sa posetama, pitanjima i zahtevima.

Advertisements
Advertisements
Advertisements
Back to top