Ideje za poklon za krštenje: Izdvojite se od drugih

Krštenje je prva Sveta tajna kojom čovek postaje hrišćanin i član crkve. Ova tradicija postoji vekovima i važan je događaj za celu porodicu koja se priprema za krštenje svog deteta.

Advertisements

U prošlosti je bila tradicija da se dete krsti pre svog prvog rođendana, što se i danas poštuje u najvećem proju slučajeva, ali neki ipak odlučuju da ovaj događaj ostave za kasnije doba kada je dete malo starije.

Krštenju deteta prisustvuje cela porodica, prijatelji i svi bližnji. Osim roditelja, veliku ulogu na krštenju imaju kumovi, ali i ostali su tu da podrže detetovo krštenje i da mu požele sreću u životu.

Kao i za sve druge tradicije, postoje pokloni koji su deo te tradicije i koji se uvek poklanjaju za tu posebnu priliku, ali kako vreme prolazi i menja se društvo u celini, tako se i pokloni menjaju, pa počinju da se daruju novi, inovativni pokloni.

Advertisements

Ideje za tradicionalni poklon za krštenje

Zlatni nakit je jedan od najčešćih tradicionalnih poklona koji se daruju za krštenje, i najčešće ih daruju kumovi ili članovi porodice, ali i drugi poznanici koji su prisutni na krštenju deteta mogu da daruju ovaj poklon.

Ako želite da detetu za njegovo krštenje darujete zlatan nakit, najverovatnije je da ćete izabrati narukvicu ili ogrlicu koju dete naravno neće odmah nositi, ali stojaće mu kao uspomena na taj dan, a možda će taj nakit korisiti kad poraste i odraste.

Možete se odlučiti za zlatne lančiće sa različitim motivima i simbolima, a nakit može i da bude bez njih. Od motiva najčešće se bira početno slovo imena deteta, njegov horoskopski znak, srce ili krst.

Advertisements

Ovaj poklon jeste skup, ali zato ga najčešće ne kupuju svi, već samo onaj ko se dogovori sa roditeljima deteta, što su obično baka i deka ili kumovi.

Odeća za dete je odličan poklon koji može da daruje svako ko prisustvuje krštenju i donosi poklon detetu.

Tradicija je da kumovi detetu pripreme odeću za samo krštenje, što znači da ta odeća mora biti svečana, i verovatno će to biti jedini put kada dete nosi tu odeću.

Kumovi se mogu dogovoriti sa roditeljima deteta kakvu odeću bi želeli da njihovo dete nosi za dan krštenja, pa da onda poklon zajedno kupe.

Advertisements

Što se tiče ostalih gostiju, oni takođe mogu da daruju detetu odeću, ali ona ne mora da bude izuzetno svečana kao ona koju daruju kumovi.

Štaviše, bolje je ne kupovati preterano svečanu odeću koju dete možda neće ni obući, već je bolje da kupite odeću koja će moći da bude nošena na primer u šetnji ili na nekoj proslavi.

Obratite pažnju kada kupujete odeću kao poklon da pitateroditelje koju veličinu dete nosi kako biste mogli da uzmete odgovarajuću veličinu za dete.

Krst je još jedan tradicionalan poklon koji može da daruje svako ko dolazi na krštenje.

Advertisements

Krst je simbol vere koji se slavi i samim činom krštenja, a pored toga, postoji verovanje da krst čuva onoga kome je darovan, pa je i u prošlosti bio davan detetu kao želja da dete bude zdravo, veselo i srećno.

I danas je krst čest poklon za krštenje, a može biti napravljen najčešće od zlata ili srebra, u zavisnosti od vaših finansija, a može biti i metalni.

Krst može da se nalazi i na narukvici ili ogrlici koju dete može da nosi na sebi, a pošto se dete najčešće krsti veoma malo i retko nosi takav nakit, onda je običaj da se krst stavi detetu pod jastuk da čuva dete od zla i dok je budno i dok spava.

Srebrni nakit je poklon sličan zlatnom nakitu ali je srebro jeftinije od zlata pa je samim tim i pristupačnije mnogima, a ujedno i češći poklon detetu za krštenje.

Advertisements

Srebrni nakit može da bude lančić ili narukvica, a može da bude i broš ili neki drugi ukras koji može d se čuva ili zakači na posebno mesto gde će moći da se čuva kao uspomena, a dete će moći da ga nosi i koristi kad malo odraste.

Na nakitu može da se nađe ugravirani natpis koji se nalazi na privesku najčešće u obliku srca.

Ugravirano može biti ime deteta i datum krštenja a može biti i neka poruka koja je inspirativna i motivisaće dete u njegovom životu i ukazati mu na pravi put.

Igračka možda ne deluje kao dovoljno dobar poklon naspram nakita od zlata i srebra koje će dete dobiti. Ipak, igračke su verovatno poklon kojem će se dete najviše obradovati, i za razliku od ostalih poklona, dete neće morati da čeka da odraste da bi ovaj poklon koristilo, i pružiće detetu sreću i radost, a samim tim će i roditelji biti srećni i zahvalni.

Advertisements

Naravno, ako želite da igračka ipak bude specijalan poklon, možete se odabrati na neku posebnu igraču za koju će se dete vezati i čuvati je mnogim godinama u budućnosti.

To mogu biti plišane igračke različitih veličina i oblika, a mog biti i edukatvne igračke koje su namenjene deci do 4-5 godina, tako da će dete moći uz tu igračku nešto i da nauči.

Ram sa slikom je odličan i sentimentalan poklon koji spada u tradicionalne poklone novijeg doba, što znači da se nije poklanjao pre 100 ili 200 godina, ali ima dovoljno dugačku istoriju da ga možemo nazvati tradicijom.

Uramljena slika može biti starija i već postojeća, za darivanje deteta možete sačekati pa mu poklon dati nakon krštenja,tako što će uramljena slika biti slika deteta sa svojom porodicom ili sa onim ko daruje ovaj poklon.

Advertisements

Možete se odlučiti za sliku različitih veličina koju roditelji deteta mogu staviti na posebno mesto u svom domu. Ovaj poklon takođe nije ni izuzetno skup, tako da ako tražite poklon za krštenje koji ne košta mnogo a opet ima sentimentalnu vrednost, ovaj poklon je pravi izbor za vas.

Foto-album je takođe noviji tradicionalan poklon koji može da bude odličan za krštenje deteta I da ima pravu sentimentalnu vrednost.

U tom foto-albumu mogu da se nalaze razne slike deteta i onih koji ga poznaju, a taj album ne mora da bude do kraja ispunjen, već možete jedan deo ostaviti prazan kako bi roditelji deteta mogli da nastave tradiciju I da prate dete kako odrasta, kako bi imali sećanja na svaki važan događaj u životu svog deteta.

U foto-album možete da napišete posvetu detetu, da mu poželite sreću i zdravlje, I naravno da napišete datum krštenja I od koga je dobio ovaj poklon, kako bi dete moglo da ga pregleda i kada odraste.

Advertisements

Zlatnik ili srebrnjak je čest poklon koji se daruje umesto srebrnog ili zlatnog nakita, zato što neki smatraju da je praktičnije i lepše, zato što deca kasnije često ni ne nose nakit koji im je darovan, a novčić je sentimentalan i vredan poklon koji može da se čuva u kutiji na posebnom mestu i da se prenosi sa kolena na koleno.

Dukat za krštenje je sličan poklon zlatniku i takođe je vredan poklon koji će ceniti roditelji deteta koje se krsti, a kada to dete odraste, sačekaće ga mnoge lepe priče iz perioda kada je bio mali, a ne seća se toga.

Dukat je vredan a i lep poklon sa kojim nećete promašiti ako se za njega odlučite, a najčešće ga daruju kumovi ili članovi porodice.

Advertisements

Biblija je još jedan poklon koji je tradicionalan i čest zbog toga što je krštenje religiozni akt i kako bi stari rekli, nikada nije rano da se počne sa čitanjem Biblije.

Naravno, ta Biblija ne mora biti originalna, tradicionalna Biblija, već imate i verzije namenjene deci, koje su ispunjene slikama i dodatnim opisima, a deci su jednostavnija za gledanje i čitanje.

Na koji god tradicionalni poklon za krštenje da se odlučite, nećete promašiti i roditelji će se sigurno oduševiti, zato što i mali znak pažnje njima dobro dođe, zato što znaju da mogu da računaju na vas kada ima zatreba pomoć oko svog deteta ili uopše u životu, a uvek je cenjeno znati da imamo prijatelje i porodicu koji su tu za nas i u dobru i u zlu.

Advertisements
Advertisements
Advertisements
Advertisements
Back to top