Najbolje ideje za poklon za Vaskrs

Vaskrs je važan paznik kojim se obeležava vaskrsenje Isusa Hristosa. Ovo je star praznik koji je važan i za kojeg se vezuju mnogi običaji koji povezuju i okupljaju članove porodice i predstavljaju razlog za veselje i sreću.

Advertisements

Mnogi proslavu Vaskrsa počinju nedeljama ranije na početku posta, a Veliki petak je takođe veoma važan dan kada se farbaju jaja i ukrašavaju se, a darivanje jaja predstavlja simbol obnavljanja prirode i života. Veliki petak se još zove i dan tišine koji se posvećuje stradanju Isusa.

Odlazak u crkvu, svečani vaskršnji doručak i ručak su samo neki od mnogih običaja koji krase ovaj dan.

Deca ga mnogo vole zato što se obično organizuju potrage za jajima i poklonima po travi na livadama, u dvorištima i parkovima, a negde se organizuju i takmičenja u kucanju jajima.

Advertisements

Ovo su sve običaji koji zbližavaju ljude, čine ih srećnim i ukazuju na važnost prvođenja vremena sa porodicom i svim bližnjima.

Jedna od mnogih tradicija vezanih za Vaskrs je darivanje koje se organizuje u krugu porodice i prijatelja u nekim situacijama, a u tome ne učestvuju samo deca, već i svi odrasli koji su raspoloženi za traganje za poklonima i za uživanje u prolećnom vremenu i bližnjima.

Postoje različite vrste poklona koje mogu da se daruju vašim roditeljima, sestrama, rođacima, prijateljima i poznanicima, a na vama je da odlučite šta smatrate da bi im bilo najbolje i najinteresantnije darovati, u zavisnosti od njihovih interesovanja, hobija i mogućih želja koje imaju.

Advertisements

Poklon za Vaskrs ne mora da bude preterano skup, već je dovoljno da kupite nešto promišljeno što će biti zanimljivo za vašeg člana porodice ili prijatelja kojeg darujete, i što će ih usrećiti i podsetiti na vas.

Čokolada je poklon koji se daruje u mnogim prilikama, pa Vaskrs predstavlja jednu od njih. Postoje mnoge vrste čokolada koje mogu da se daruju, od raznih švajcarskih, belgijskih i nemačkih čokolada, do domaćih i regionskih proizvođača koji imaju mnoge ponude za razne prilike.

Kada dođe period pred Vaskrs, u prodavnicama se mogu pronaći i čokolade u obliku zečeva, pilića, jaja i drugih motiva Vaskrsa koji takođe mogu da budu različitih veličina i oblika, a često od cene zavisi kog kvaliteta će biti čokolada koju kupujete.

Kao poklon možete da darujete jednu čokoladu ili bombonjeru ili drugačiji set čokolada koji će predstavljati odličan poklon članovima vaše porodice i prijateljima.

Advertisements

Korpa za piknik koja može biti biti prazna pa poklonjena kao dekoracija ili korpa za buduću upotrebu, a može da se pokloni i napunjena različitim namirnicama koje se obično nose na piknik kao što su voće, povrće, grickalice i slično.

Ovaj poklon možete dati članovima vaše porodice ili kruga prijatelja za koje znate da vole da svoje vreme provode u prirodi, bila to vikendica, neki šumski predeo ili gradski park, sigurno će im se svideti.

Figurica u obliku zeca ili pileta može da budeo od porcelana, drveta ili metala i može da bude različitih dimenzija. Ovakvi pokloni se mogu pronaći u prodavnicama u periodu neposredno pre Vaskrsa i mogu da predstavljaju dobar poklon za Vaskrs vašim bližnjima.

Neki od vaših prijatelja i članova porodice možda voli da skuplja figurice kao što su ove pa će se ovom poklonu oduševiti i držati ga na polici i nakon Vaskrsa, a čak i oni koji nisu kolekcionari će biti prijatno iznenađeni jednim ovakvim znakom pažnje.

Advertisements

Jastuci sa Vaskršnjim motivima su lep poklon koji može da krasi kauč ili krevet u kući vaših bližnjih kojima se odlučite da darujete ovaj poklon.

Ovi jastuci se obično ne koriste za spavanje već kao dekoracija kojom vaši prijatelji mogu da se hvale gostima koji im dođu u kuću.

Osim motiva Vaskrsa kao što su zec, pile i jaje, motivi na jastucima mogu i da budu cvetni ili prolećni, zato što se ovaj period vezuje za Vaskrs pa ako odaberete jastuke sa motivima i bojama cveća i prirode nećete razočarati.

Advertisements

Bojanka za odrasle je odličan poklon koji mnogima služi kao način da smanje nivo stresa nakon jednog dugačkog dana prepunog obaveza, briga i nervoze.

U periodu pred Vaskrs ćete u nekim prodavnicama moći da pronađete bojanke sa motivima Vaskrsa, a kao poklon mogu da dođu u obzir i bojanke sa drugim motivima kao što su životinje, biljke ili apstraktni pojmovi i slike.

Bojanka nije preterano skup poklon koji može da obraduje i da razveseli vašeg prijatelja ili člana porodice kojem ste ju namenili.

Minđuše u obliku šargarepe su šaljiv poklon koji će se svideti vašim poznanicima koji vole da nose minđuše, a velike su šanse da nemaju jedne koje su baš u obliku šargarepe.

Advertisements

Ovim poklonom možete da dopunite njihov izgled za Vaskršnju žurku ili neki drugi događaj.

Minđuše mogu da budu narandžaste kao što je šargarepa, a mogu i da budu bele, sive/srebrne ili neke druge boje koja će se slagati uz bilo koju odeću koju osoba kojoj ovo poklanjate izabere.

Modle za kolače u obliku zeca, pileta ili jajeta su odličan poklon koji može da se upotrebi i pre Vaskrsa kako bi se mogli napraviti kolači za tu priliku kako bi se mogli dočekati gosti koji su došli da zajedno proslave ovaj praznik.

Ako ne možete da pronađete modle za kolače baš u ovim oblicima, možete da kupite i modle koje imaju neki drugi oblik. Takođe možete da predložite vašem bližnjem da ukrase kolačiće šarenim bojama kako bi Vaskrs izgledao još veselije i srećnije.

Advertisements

Rukavica za kuhinju sa cvetnim motivima će se svideti svakome ko voli da provodi vreme u kuhinji pripremajući različite recepte kojima mogu da se hvale svojoj porodici i prijateljima.

Rukavica je veoma korisna i lako može da se ošteti što može da bude opasno, pa se iz tog razloga često menjaju.

Baš iz ovog razloga možete da budete sigurni da osoba kojoj dajete ovaj poklon neće reći ne, zato što joj baš treba da zameni onu koju trenutno koristi, ili će ju čuvati za posebne prilike.

Advertisements

Keramička tacna u obliku šargarepe ili zeca može da se pronađe u određenim prodavnicama i da pruži odličnu ideju za darovanje vašeg prijatelja ili određenog člana porodice.

Tacne mogu da se koriste za držanje voća, kolačića ili nečeg drugog, a možda bude i stojala kao ukras na polici, ali sigurno će se svideti onome kome ju darujete.

Držač za čuvarkuću je koristan poklon za Vaskrs. Čuvarkuća je crveno jaje za koje se veruje da čuva kuću i one koji žive u njoj i traje do sledećeg Vaskrsa kada se uzima novo jaje čuvarkuća.

Ovi držači mogu da budu obični i jednobojni, od bele, sive, crvene ili bilo koje druge boje, može da ima određene hrišćanske motive ili da ima neki ukras vezan za Vaskrs kao što su zeka, koka i slično.

Advertisements

Leptir mašna sa motivima jaja je šaljiv poklon koji može da predstavlja modni detalj nekom vašem prijatelju ili članu porodice.

Ako preferiraju kravate umesto leptir mašni, sigurno i to možete da pronađete u određenim specijalizovanim radnjama koje u periodu Vaskrsa imaju takve predmete.

Ako imate veliku porodicu i mnogo prijatelja pa mislite da ne možete svima da kupite poklone iako ih zaslužuju, možete pokušati da nešto napravite sami.

Advertisements

Kolačići za Vaskrs su odličan i ekonomičan poklon za Vaskrs koji možete da darujete mnogima, a za većinu nije potrebno puno sastojaka. Možete napraviti čajne kolačiće, medenjake ili neku drugu vrstu kolačića sa ukusom koji volite vi i vaši bližnji.

Kolačiće možete da oblikujete na različite načine pa da oni izgledaju kao zečići, pilići i koke, kao cvetovi, jaja, srca ili neki drugi predmet koji vas podseća na Vaskrs.

Čestitka je ručni rad koji će se svideti kome god da ju poklanjate, bilo to brat ili sestra, roditelj, rođak ili prijatelj. Čestitka može da se napravi uz malo kolaž papira, lepka i makaza, sa motivima kakve želite.

Na nju možete da nacrtate ili naslikate nešto po vašoj želji, a u njenu unutrašnjost možete da napišete posvetu i čestitke vašoj dragoj osobi ili osmislite poneki stih ili šalu.

Advertisements

Naslikajte sliku koja može da sadrži motive Vaskrsa, a može da predstavlja proleće, cveće ili nešto što vas podseća na osobu kojoj poklanjate tu sliku. Ta slika ne mora da bude velika i naslikana na profesionalnom platnu.

Dovoljno je što je ona originalna i urađena srcem. Ako želite, sliku koju ste naslikali možete i da uramite ako ona nije jako velika, kako bi osoba kojoj ju darujete mogla da ju okači na zid ili stavi na policu.

Napravite ukras za Vaskrs koji može da bude od papira, kartona, plastike ili bilo kog drugog materijala koji imate. Na internetu se veoma jednostavno mogu pronaći mnoge ideje za Vaskšnje ukrase tako da ako nemate ideju to ne bi trebalo da predstavlja velik problem.

Advertisements

Oslikajte jaje. Farbanje i oslikavanje jaja je tradicija koja se poštuje mnogo godina, pa kada ste već u procesu farbanja i ukrašavanja, možete da ukrasite jedno jaje oblicima i bojama koje vas podsećaju na dragu osobu.

Ovo je jednostavan poklon ali se on čuva i pazi duži vremenski period od kada se dobije, kako se ne bi razbilo ili pokvarilo, a predstavlja lep znak pažnje.

Napravite buket od prolećnog cveća. Ovo možete uraditi tako što ćete otići u park ili u šumski predeo u kom ima cveća koje može da se iskoristi za lep buket koji će oduševiti vama dragu osobu. Ako niste u prilici da samostalno napravite buket, možete naći jedan i u cvećari.

Advertisements

Vaskrs je praznik koji se karakteriše darivanjima ali to nije glavni deo ovog praznika, već vreme provedeno sa porodicom i prijateljima.

To ipak ne znači da nije važan i da se ljudi njemu ne raduju, tako da je potrebno da promislite o poklonu koji želite da darujete.

Pri odabiru obratite pažnju na ono što vaša voljena osoba voli, šta ju interesuje i čemu bi se po vašem mišljenju pduševila.

Poklon za Vaskrs ne mora da bude neka velika i ekstravagantna stvar, dovoljno je da predstavlja mali znak pažnje koji drugome govori da vam je stalo do njega i da vam je drag.

Advertisements
Advertisements
Advertisements
Advertisements
Back to top