Evo kako da izaberete najbolji poklon za simpatiju

Darivanje poklona, bilo ono za Božić, Dan zaljubljenih ili rođendan, može vas ispuniti nesigurnošću i rizikom, pogotovo kada ste na početku neke nove veze – ili još gore, još uvek ste u  „jesmo ili / nismo“ faza upoznavanja.

Advertisements

To je delikatan čin koji mora biti uravnotežen: ako previše trošite dok ste prerano u vezi, rizikujete da izgledate kao da ste previše nametljivi i očajni. S druge strane, ako trošite premalo, izgledate kao da vam do te veze nije dovoljno stalo.

A onda postoji to večno pitanje “šta kupiti”? Da li igrati na kartu praktičnog ili romantičnog? Sentimentalno ili sek*ualno? Kako izabrati pravu stvar, kada vam se čini kao da je svaki poklon praktično natopljen nepisanim porukama o posvećenosti, nameri i očekivanjima?

Što ste duže zajedno, neka pitanja postaju lakša, ali onda čak i tada morate da pazite da li ćete izabrati slatko ili sočno, tradicionalno ili originalno… to može biti veoma stresno.

Advertisements

Srećom, tu smo da vam pomognemo kako bi doneli najbolju odluku.

Odabir cene poklona na osnovu trajanja veze

Najteži deo praznične kupovine za mladu (ili potpuno nezvaničnu) vezu jeste razumevanje odnosa dužine i vrste vašeg odnosa i naravno vašeg budžeta za poklon.

Uostalom, koliko god da se trudimo da ubeđujemo sebe da je poklon samo poklon, ono što dajete osobi koja vam je draga, nosi unutrašnju poruku o tome kako se osećate prema njemu/njoj i vašoj vezi.

Advertisements

Ne verujete nam? Raspitajte se; kupovina skupih ili razuzdanih poklona kada ste još u ranoj vezi, biće veliko upozorenje za većinu ljudi.

To je nastavak ogromnog romantičnog gesta, koji u filmovima izgleda odlično, ali zapravo zastrašuje ljude u stvarnom životu. Jedna od mojih najboljih prijateljica jednom je dobila prsten kao poklon za Božić od svog dečka.

Svoju vezu su započeli 17. decembra. Nije bilo simpatično ili romantično, bilo je jezivo. Taj poklon je bio očigledan vapaj za pažnjom i znak ozbiljne i prevelike vezanosti.

Puno je muškaraca – uključujući i mene – koji su pogrešili tako što su previše svoje pažnje posvetili razmišljanju o poklonu u vezi. Ponekad je to bezopasna greška. A ponekad zaista pokušavamo da ih pridobijemo i efektivno kupimo njihovu naklonost.

Bilo kako bilo: u najboljem slučaju će takav gest slati vrlo neprijatne poruke. U najgorem slučaju… pa, može doći do incidenta zbog čega će vaša draga osoba započeti da preispituje svoja osećanja prema vama.

Advertisements

Ako želite da izbegnete slanje pogrešne poruke svojim poklonom i znake da ste se možda prebrzo vezali, trebate da se krećete osom cene / odnosa. Morate da uzmete u obzir koliko dugo se družite i – kritički da razmislite – kakvu vezu imate zajedno.

Što ste duže zajedno, veća je fleksibilnost… ali da li ste javno otkrili da ste par ili ne, i dalje će uticati na ono što jeste i što nije prikladno za poklon.

Srećom, ovo je prilično jednostavno. Evo korisnog pravila za potencijalne budžete za poklone.

1 do 4 sastanka

Možda lepa večera kod kuće i dobra boca vina. Ozbiljno, u ovoj fazi se još uvek upoznajete. Bilo šta više od ovoga, učiniće da izgledate kao da već razmišljate o tome koja imena dati vašoj budućoj deci. Ovo je posebno tačno, ako vas dvoje još niste ni imali odnose…

1 do 3 meseca

Za ovu fazu veze možda ćete morati da procenu napravite na osnovu toga koliko često se viđate. Ako se viđate jednom ili dva puta nedeljno, treba da u obzir uzmete nešto iskreno i zabavno, ali relativno jeftino: ne više od 30 evra na druge troškove, a plus i večera.

Advertisements

Zabavljate se, ali to još nije nešto ozbiljno. Bilo šta značajnije od, recimo, knjige njenog omiljenog autora, biće previše. Ako se vidite tri puta nedeljno, počinjete da se krećete ozbiljnijom teritorijom i imate nešto više fleksibilnosti što se tiče odabira poklona.

Međutim, ako istovremeno niste razgovarali o „definisanju veze“ – niste ekskluzivni ili nemate na neki drugi način „ozbiljan“ odnos – onda želite nešto slatko i zabavno što odražava činjenicu da ste uživali u vremenu koje ste proveli zajedno.

Davanje nečeg praktičnog kao što je, recimo, posuđe za kuvanje, podrazumeva veću vezanost od one koju zapravo imate. Ulaznice za koncert, posebno za bend koji joj se sviđa, odlična je ideja u ovom slučaju.

4 do 5 meseci, opušten odnos

Isto kao i prethodno, ali poklon od najviše 50 evra nije izvan područja razumnosti.

4 do 6 meseci, ozbiljna veza

Vi ste u fazi „nove veze“, što znači da je sve verovatno bezbrižno i radosno, i jedva da možete da se suzdržite jedno od drugog. Ovo je tzv. period medenog meseca – slatki i sočni pokloni biće najcenjeniji.

Advertisements

U isto vreme, ne želite da preterate sa kupovinom poklona – prelazak 75 evra (u zavisnosti od budžeta) i dalje će nositi karakteristike emocionalnog zaleta. Jedna od vaših najboljih prednosti je nešto što možete raditi zajedno.

Takođe počinjete da ulazite u period u kojem nakit nije loša ideja – nešto malo i jednostavno, kao privezak ili minđuše – ali izbegavajte bilo šta sa draguljima.

7+ meseci

Iskreno, u ovoj fazi ste verovatno u dobro uspostavljenoj vezi. Trebali biste da imate prilično solidnu predstavu o tome kakva je vaša voljena osoba i šta joj odgovara. Napomenuću da su u ovoj fazi praktični pokloni prihvatljiviji, posebno ako živite zajedno.

Samo budite sigurni da je to nešto za šta je ona zainteresovana; to vam osvaja dodatne bodove zbog brižljivosti i obraćanja pažnje. Jednu stvar na koju ću skrenuti pažnju je da, što ste duže zajedno, utoliko je bolje imati bar jedan ozbiljan romantičan poklon.

U dugoročnim vezama, odvajanje vremena za to da budete romantični i da podsetite vašu dragu osobu da vam je stalo, veliki je deo održavanja odnosa.

Advertisements

Imajte na umu: ovo su samo vodiči. Svaki odnos je drugačiji i odvija se svojim tempom; bolje ćete znati od mene da li će vaš partner preferirati narukvicu ili će misliti da su slatke gaćice samo još jedna stvar koja je potrebna.

FOTO: PIXABAY

Istražujte

Jedna od ključnih stvari za odabrati savršen poklon za simpatiju je da imate na umu njenu ličnost i interese. Kod nekih žena je veća verovatnoća da više žele nešto korisno od nečega što je sladak znak pažnje, dok će vas druge uvek voleti ako im kupite Assassin’s Creed Eagle duks.

Ali kada želite da pokažete da vam je stalo, želite malo da se potrudite … posebno je ne poznajete dobro ili zaista ne razumete njene interese. Na taj način možete pokazati da ne samo da cenite njihove strasti – čak i ako ih ne delite – već vam je dovoljno stalo da uložite u njih, to će vaš poklon biti draži. To znači biti voljan za istraživanje, kada su u pitanju hobiji u kojima uživa vaša voljena osoba.

Da navedem jedan primer: jedan od mojih prijatelja je uvek za Božić kupovao svojoj ženi kuhinjski nož. Bila je odana kuvarica i čitala je razorazne kataloge na način na koji drugi ljudi gledaju filmove za odrasle.

On, sa druge strane, jedva može prokuvati vodu bez aktiviranja alarma za dim. Ali se on požrtvovao kako bi kupio najbolji kuvarski nož koji je mogao da nađe – u ovom slučaju nož jedne poznate marke od čelika sa ugljenikom.

Advertisements

Oštrica je bila savršeno izbalansirana i oštra, sa pravom količinom težine baš za njenu ruku… i to je možda najbolja stvar koju je mogao da joj pokloni.

Pisalo je da, iako on možda nije sasvim razumeo njenu ljubav prema kuvanju, bio je spreman da uđe u njenu kožu kako bi pronašao nešto što će zaista ceniti, umesto da to prepusti sreći ili samo kupi nešto bezveze jer mu je službenik iza pulta rekao da bi bilo dobro…

Naravno, deo onoga što pomaže kada se proveravate sa stručnjacima jeste da se uverite da znate šta ona već ima… na kraju krajeva, kupovina kopije Assassin’s Creed 4 gejmeru, kad je već ima, neće imati smisla, i kupovinu Forze kad ne učestvuje u trkačkim igrama, to će samo značiti da će želeti da te stvari proda kada vi niste tu. Najbolji način da se takva situacija izbegne? Pa…

Napravite puškice

Želite li da izgledate kao da ste genije? Napravite puškice. Ako imate pametni telefon, tada imate vrhunski alat na dohvat ruke: uz sveprisutnost usluga sinhronizacije u cloud-u, poput Evernote-a, možete pristupiti svim potrebnim informacijama u sekundi, bez obzira gde se nalazite.

Evo osnova onoga što vam je potrebno za listu:

Advertisements
 • Visina
 • Težina
 • Veličina brushaltera
 • Veličina majice
 • Veličina pantalona (Napomena: kada se radi o ženskoj odeći, to će se drastično razlikovati zavisno od dizajnera.)
 • Veličina donjeg veša
 • Veličina prstena
 • Omiljena boja

To vam pomaže da se osigurate da ako odlučite da kupite, recimo, haljinu za koju mislite da bi joj se dopala, sigurno ćete znati da joj odgovara. Ako želite da se dodatno potrudite, dodajte sledeće informacije:

 • Omiljena tkanina
 • Preferirani kroj pantalona / košulja
 • Omiljeni dizajner
 • Omiljena prodavnica
 • Omiljena šminka
 • Omiljeni parfem
 • Omiljena TV emisija
 • Omiljeni film
 • Omiljeni autor
 • Omiljeni bend
 • Omiljena igra

Takođe možete da upotrebite ove informacije kako bi diskretno pratili stvari koje su ranije spomenule… kao i stvari koje joj se ne sviđaju. Obožava Game of Thrones, ali čekala je  rasprodaju pre nego što je nabavila Blu-Ray? Ide na spisak.

Voli određenu marku nakita? Zapišite i to. Misli da joj određene majice jednostavno ne stoje? Ide i to na spisak :-). Neverovatno je jednostavno i čini da izgledate kao da ste najbolji, najpažljiviji dečko / muž / ili bilo šta drugo na svetu.

FOTO: PIXABAY

Upustite se u (neuobičajenu) romantiku

Ponekad ćete jednostavno biti bez ideja. Čak i kada ste sa svojim partnerom mesecima ili čak godinama, može biti pomalo zastrašujuće naći nešto što ih neće samo nasmejati, već će reći da ste u to uložili neku zamisao. Zato su ponekad najbolji oni pokloni koji su jednostavni i romantični, pogotovo ako su to uspomene i podsetnici na vašu zajedničku vezu.

Fotografije su posebno dobre… ali želite li da se dodatno potrudite? Uradite nešto drugačije s njima. Štampanje omiljene fotografije na drvetu, na primer, daje joj dodatni nivo teksture i veštine kakvu ranije nije imala, pretvarajući par selfija u nešto posebno. Postoji nekoliko servisa na internetu koji štampaju fotografije na raznim materijalima, uključujući platno, aluminijum, drvo ili čak na čokoladu.

Advertisements

Druga opcija, pogotovo ako ste u vezi sa nekim ko je štreber ili je duboko u različitim obožavateljskim grupama: nađite umetnika koji će da napravi neku ilustraciju za njih.

Jednostavan portret vaše drage osobe obučene kao Šerlok, crtani film o njima sa Doktorom, čak samo slika nasmejanog Damona Salvatorea… bez obzira na sve, biće im posve jedinstven i neverovatno poseban poklon.

Na DeviantArtu postoje bukvalno hiljade neverovatnih umetnika koji uzimaju provizije. Cena će se razlikovati u zavisnosti od veličine, složenosti i popularnosti umetnika, zato prvo uradite neko istraživanje.

Možda biste želeli da na doživljaje gledate kao i na poklone – posebne događaje ili predavanja koja bi je mogla zanimati, časove koje je uvek želela da pohađa, čak i odlazak na sesiju zatvorenog padobranstva.

Jedan prijatelj odveo je svoju devojku na degustaciju vina i čokolade koju je prezentovao lokalni slavni kuvar, kombinujući razne berbe i vina sa zanatlijskim čokoladama. Možda nisu najjeftiniji pokloni, ali to će biti stvari koje će se nežno pamtiti u godinama koje dolaze.

Advertisements

Povremeno je takođe dobro samo biti potpuno opušten. Jedan od mojih prijatelja dao je svojoj devojci USB ključ u obliku; nazvao ga je “Ključem za vremeplov”, jer je iznutra bio veći nego spolja. Kad se ubaci, postaje virtualna beležnica njihovog zajedničkog odnosa.

Napunio ga je digitalnim uspomenama: zajedničke fotografije, video snimci koje su snimili na putovanjima, pisma koja su pisali jedno drugom, čak i nekoliko tematskih plejlista koje bi mogle da se učitaju u iTunes. Bilo je vrlo jednostavno i neverovatno srdačno. Mislila je da je to nešto najromantičnije što je iko ikada učinio za nju.

Istina, pokušaj da otkrijete koji poklon dati svojoj dragoj osobi za Božić, njen rođendan ili bilo koji drugi praznik može biti stresan. Ali uz malo razmišljanja i malo pažnje, čak i najjednostavniji pokloni mogu biti oni koji će biti čuvani kao blago čitavog života.

Advertisements
Advertisements
Advertisements
Back to top